EL FOSSAR VELL


L’alumnat de cicle superior de l’escola Sol Ixent de Corbins hem dut a terme el projecte «Recuperem la memòria de Corbins». L’objectiu principal ha estat fer un recull d’informació de diversos espais i llocs d’interès del municipi, actuals o ja desapareguts. Tot i que hem trobat informacions escrites, la principal font ha estat oral, de corbinencs i corbinenques que han vingut a l’escola a explicar-nos les seves vivencies i records, sense els quals no hagués estat possible fer aquest projecte.

Volem agrair les aportacions fetes a: Èric Berga Sesé, Antonio Llobera Solans, Rosinda Moncasi Camarasa, Emilio Paijà Cepa, Roman Pàmpols Sales, Ramon Pujol Lesan, Belén Solans Paüls, Dorita Solans Paüls, Rosita Solans Guillamet, Manolita Solans Gràcia i Rosita Solans Torreguitart.

Agraïm també el suport i col.laboració de l'Ajuntament de Corbins.

Per tenir informació dels altres llocs i punts d'interès cliqueu el següent enllaç: Recuperem la memòria de Corbins

El fossar vell era un antic cementiri ubicat al costat de l'església del poble, es remunta a l'època medieval. Però ningú se'n recordava que allí hi havia un antic cementiri, ja que el cementiri actual està ubicat en un altre lloc.

El nom “fossar vell” significa una antiga fossa d'ossos.


En aquest indret del poble, no s’hi podia accedir fins que es va construir la baixada per anar al Parc del Riu. Quan es van començar les obres van trobar ossos al remoure la terra. Quan van fer la plaça, una gran circumferència, van fer un forat per ficar-hi tots els ossos que s'havien trobat al centre de la plaça.

A la imatge de dalt a l'esquerra es pot veure una foto mentre feien les obres .

A la imatge de baix a l'esquerra es pot veure la fossa comuna .

A la imatge gran de sobre es pot veure la plaça nova ja acabada.

Actualment és un mirador on hi podem veure tota la ribera del riu i els pobles del costat i està equipada amb bancs, jardineres, una font i una barana de seguretat.




La plaça la va inaugurar, als anys 90, el vicepresident de la diputació de Lleida Josep Grau i Serís, que va ser l’encarregat de tallar la cinta inaugural.

A la fotografia, moment en que estaven inaugurant la plaça.

Al costat del Fossar Vell hi ha l'església de Sant Jaume , que l’han reformat varies vegades, ja que els primers fonaments pertanyen a una església medieval. Es va reconstruir a l’any 1736. Actualment té 286 anys. Té una alçada de 30 metres. És d’estil neoclàssic .

Fotografia mentre s’estava reformant el teulat.

Una anècdota del “fossar vell” és que els nens quan eren petits no sabien que jugaven en un antic cementiri, mentre jugaven als jocs que més els hi agrada trobaven ossos que es pensaven que eren ossos d’animals, però en realitat eren ossos de persones que estaven enterrades a l’antic cementiri.


Al lateral de l'església hi ha un monòlit amb rajoles on hi ha escrit el poema que va escriure J.Hueso i va dedicar a Corbins amb motiu de la festa de la Proclamació de la Pubilla de Catalunya, l’any 1993. També un altre monòlit en memòria dels veïns de Corbins que van ser deportats al camp d'extermini de Mathausen.

Monòlit amb el poema de J. Hueso a Corbins.

Memorial als veïns de Corbins que van ser deportats al camp d'extermini de Mauthausen.


Blanca Gili Martínez

Carla Torreguitart Muriel

Ricard Tabuyo Santiago

Biel Argilés Sáez