CARRER CALVARI

I LES TRES CREUS

L’alumnat de cicle superior de l’escola Sol Ixent de Corbins hem dut a terme el projecte «Recuperem la memòria de Corbins». L’objectiu principal ha estat fer un recull d’informació de diversos espais i llocs d’interès del municipi, actuals o ja desapareguts. Tot i que hem trobat informacions escrites, la principal font ha estat oral, de corbinencs i corbinenques que han vingut a l’escola a explicar-nos les seves vivencies i records, sense els quals no hagués estat possible fer aquest projecte.

Volem agrair les aportacions fetes a: Èric Berga Sesé, Antonio Llobera Solans, Rosinda Moncasi Camarasa, Emilio Paijà Cepa, Roman Pàmpols Sales, Ramon Pujol Lesan, Belén Solans Paüls, Dorita Solans Paüls, Rosita Solans Guillamet, Manolita Solans Gràcia i Rosita Solans Torreguitart.

Agraïm també el suport i col.laboració de l'Ajuntament de Corbins.

Per tenir informació dels altres llocs i punts d'interès cliqueu el següent enllaç: Recuperem la memòria de Corbins

LES TRES CREUS I EL CARRER CALVARI


Les tres creus estan formades per tres columnes de pedra recolzades sobre un peu de base hexagonal del mateix material, que a la vegada, estan situades sobre dos esglaons. Sobre cada columna hi ha una creu de ferro forjat.


Aquestes creus representen el lloc on va ser crucificat Jesús i els dos lladres. Fet que recordem cada Divendres Sant amb el viacrucis que comença a l'església de Sant Jaume i arriba fins a les Tres Creus.


D’aquest monument a les Tres Creus se'n desconeix tant el seu autor oficial i la seva creació. Els més grans del poble coincideixen en dir que sempre han estat al mateix lloc, on hi ha actualment el transformador d'electricitat. Tot i que no ben bé sempre, ja que a l’any 2010 aprofitant la remodelació de la carretera C-12, és a dir, la nostra avinguda de Lleida, es va traslladar uns metres per formar part de la rotonda de l'entrada al poble.


El carrer Calvari comença a l'església hi acaba a les tres creus (antigament a les afores del poble). El carrer Calvari es diu així perquè per setmana santa es fa la processó del Calvari i Via Crucis. Cada dijous i divendres Sant es fan les processons de Setmana Santa . Durant el Via Crucis es van parant davant de cadascuna de les 14 estacions, representacions en rajola que hi ha en algunes cases d’aquest carrer. En aquesta processó hi surten "els Armats" d'acompanyament.


LLEGENDA DE LA CASA BLANCA


Conta la tradició que un any a Corbins va haver una forta epidèmia de còlera. No hi havia manera de posar-hi remei i es moria molta gent. Degut això és va decidir treure Crist gran, que pesava molt, en processó per tot el poble, per demanar a Déu que posés remei a aquella terrible situació.


Aquell dia s'acabà l'epidèmia del còlera i des de llavors es fa la festa de Santa Anna.


Però sobre aquest Crist hi ha una llegenda molt curiosa.


Quan s'estava construint l'església faltava un Crist i tot just passaven pel poble dos peregrins, els quals es van oferir a fer el treball. Demanaren per fer-ho fusta de cirerer, guix, pa, aigua i oli per fer-se llum. Es van instal·lar a la casa Blanca i van demanar no ser molestats durant quatre dies. La gent del poble acceptà les condicions.


Passats quatre dies van anar a obrir les portes, fins hi tot van haver de forçar el pany per poder entrar. Al entrar van trobar el Crist fet, però la seva sorpresa va ser que també van trobar la fusta, el guix i la resta del menjar intactes.


En no aparèixer el peregrins per cap lloc van pensar que un peregrí era la Creu i l'altre el Crist.


Això és un fet no demostrable, però la llegenda és aquesta.



Falten 3 Via Crucis,dos els te l'església i el altre és a casa d'un particular.

VIA CRUCIS 1


VIA CRUCIS 2


VIA CRUCIS 6


VIA CRUCIS 7


VIA CRUCIS 8


VIA CRUCIS 9


VIA CRUCIS 10


VIA CRUCIS 11


VIA CRUCIS 12


VIA CRUCIS 13


VIA CRUCIS 14


TRES CREUS ACTUALMENT


TRES CREUS AL LLOC ORIGINAL

REVISTA CINC CÈNTIMS

Laia Torres, Pol Vilamajó, Josep Pau Cabelo i Marta Llobera